ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις οι οποίες ενώνονται και σχηματίζουν τις γνωστές σε όλους μας πρωτεϊνες και καθορίζουν τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες.Κύριο χαρακτηριστικό των αμινοξέων είναι ότι στη σύστασή τους περιέχουν μία τουλάχιστον καρβονική ομάδα ( -COOH) και μία τουλάχιστον αμινομάδα ( -NH2).
Στο σύνολό τους είναι περίπου 20 αμινοξέα με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το αν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας ή όχι.
Τα αμινοξέα που συνθέτει ο οργανισμός μας ονομάζονται μή απαραίτητα ή μη βασικά και είναι στο σύνολό τους 12.
Στην ομάδα των 12 μή απαραίτητων αμινοξέων περιλαμβάνονται: η Αλανίνη, η Αργινίνη, η Ασπαραγίνη, το Ασπαραγινικό οξύ, το Γλουταμινικό οξύ, η Γλουταμίνη, η Γλυκίνη,η Ιστιδίνη, η Κυστεϊνη, η Προλίνη, η Σερίνη και η Τυροσίνη.
Τα αμινοξέα που δε μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της τροφής, συμπληρωμάτων ή άλλων πηγών ονομάζονται βασικά ή απαραίτητα και είναι 8.
Τα 8 απαραίτητα αμινοξέα είναι : η Λευκίνη, η Βαλίνη, η Ισολευκίνη, η Λυσίνη, η Μεθειονίνη, η Φαινυλαλανίνη, η Θρεονίνη και η Τρυπτοφάνη.
Ανεξάρτητα όμως απο την ονομασία των αμινοξέων απαραίτητα ή μη απαραίτητα πρέπει να κατανοήσουμε πως για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας δεν πρέπει να παραμερίσουμε καμία απο τις δύο παραπάνω ομάδες αμινοξέων, αλλα αντιθέτως θα πρέπει να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα και απο τις δυο.
Τα αμινοξέα μπορούμε να τα προμηθευτούμε απο τις τροφές που περιέχονται σε αυτές, συνήθως με τη μορφή πρωτεϊνης.
Όταν μία πρωτεϊνη σε ένα τρόφιμο περιλαμβάνει όλα ή σε υψηλό ποσοστό αρκετά απαραίτητα αμινοξέα, τότε το τρόφιμο αυτό θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας.Τέτοιες τροφές προέρχονται συνήθως απο ζωικά προϊόντα όπως : το κόκκινο (μοσχάρι, χοιρινό κ.α) και λευκό κρέας ( κοτόπουλο, γαλοπούλα και άλλα πουλερικά ), ψάρι, αυγά (κυρίως το ασπράδι) και τα γαλοκτομικά προιόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί.
Επίσης μπορούμε να προμηθευτούμε τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε και από πηγές πρωτεϊνης φυτικής προέλευσης χαμηλότερης όμως βιολογικής αξίας όπως : τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης,,τους ξηρούς καρπούς και τα βούτηρα τους (π.χ φυστικοβούτηρο), το ρύζι, τη πατάτα, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβύθια) και τα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, κ.α).
Στo JPFitness-Shop είμαστε υπερήφανοι που διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα αμινοξέων και όπως πάντα, προσφέρουν την υψηλότερη καθαρότητα στη χαμηλότερη τιμή.
Με τη λήψη αμινοξέων είτε μέσω της τροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων, το σίγουρο είναι πως σε γενικές γραμμές φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.Με λίγα λόγια εκτός των άλλων οφελών, συντελούμε στην αύξηση του ρυθμού πρωτεϊνοσύνθεσης και τού ρυθμού ανάρρωσης, στη μείωση του καταβολισμού και του αισθήματος της κούρασης, οδηγώντας έτσι τον οργανισμό μας σε μεγαλύτερα μυικά κέρδη με τον ταχύτατο δυνατό ρυθμό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που γυμναζόμαστε και ακολουθούμε μια υγειϊνή διατροφή.