ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Τα αντιοξειδωτικά είναι διάφορες ουσίες οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται απο το φαινόμενο της οξείδωσης.
Κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, χάνει ένα ηλεκτρόνιο απο την εξωτερική του στοιβάδα και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα.Ψάχνοντας λοιπόν το χαμένο του ηλεκτρόνιο, επιτίθεται σε διάφορα βιομόρια του κυττάρου όπως λιπίδια και πρωτεΐνες με σκοπό να πάρει πίσω το χαμένο ηλεκτρόνιο και να επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση.Με τη πράξη του αυτή όμως, μετατρέπει τα παραπάνω βιομόρια και αυτά σε ελεύθερες ρίζες, όπου και αυτά με τη σειρά τους επιτείθενται στο κύτταρο με αποτέλεσμα να το αλλοιώνουν και τελικά να το καταστρέφουν.
Σκοπός και ρόλος λοιπόν των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την περαιτέρω δημιουργία ελεύθερων ριζών και να αναστέλλουν τη καταστροφική τους δράση.Αυτό το επιτυγχάνουν χαρίζοντας στις ελεύθερες ρίζες ηλεκτρόνια απο την εξωτερική τους στοιβάδα με αποτέλεσμα να τις μετατρέπουν ξανά στις αρχικές οξειδωμένες μορφές απο τις οποίες δημιουργήθηκαν.
Αν και το σώμα μας παράγει αρκετά αντιοξειδωτικά ένζυμα και ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες καλό θα ήταν να τις προμηθευόμαστε και μέσω των τροφών, γιατί η παραγωγή τους από τον οργανισμό μας μειώνεται με τη πάροδο των χρόνων και την αύξηση της ηλικίας.
Τις αντιοξειδωτικές ουσίες τις συναντάμε κατά κύριο λόγω στα φρούτα και τα λαχανικά.Κάποιες απο αυτές καθώς και μερικές τροφές που τις συναντάμε είναι:
Η βιταμίνη C που βρίσκεται στις ντομάτες,πιπεριές, εσπεροειδή, μπρόκολο,φράουλες και πεπόνι.
Πολυφαινόλες (φλαβονοειδή) που βρίσκεται σε: Λαχανικά, τσάι, κακάο και εσπεροειδή.
Βιταμίνη E που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φυτικά έλαια.
Β – καροτένιο που βρίσκεται στα καρότα, ντομάτες, γλυκοπατάτες, πεπόνι, καρπούζι και λαχανικά.
Λυκοπένιο που βρίσκεται στις πιπεριές, ντομάτες, καρπούζι και πεπόνι.
Σελήνιο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, κρέας και θαλασσινά.
Άλφα λιποικό οξύ που βρίσκεται στο κρέας, το συκώτι και το σπανάκι.
Συνένζυμο Q10 που βρίσκεται στις σαρδέλες, το σκουμπρί, τα αυγά, το μοσχάρι και το μπρόκολο.