ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα!
Τηλεφωνικές Παραγγελίες στο 215 215 75 23!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περι Συμπληρωματων Διατροφης

Όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι Συμπληρώματα Διατροφής ή προϊόντα Ειδικής Αθλητικής Διατροφής, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2002/46/EC, η οποία αφορά τα συμπληρώματα αθλητικής διατροφής.
Τα προϊόντα αυτά μπορούν να πωλούνται νόμιμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 28, 29 και 30 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άρθρα 1 έως και 4 της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 3052/95/EC.
Τα Ειδικά Συμπληρώματα Αθλητικής Διατροφής δεν προορίζονται ως υποκατάστατα μίας ισορροπημένης και πλήρης διατροφής. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο, ως συμπλήρωμα στα θρεπτικά συστατικά τα οποία λαμβάνονται, ως μέρος μια κανονικής διατροφής. Δεν προορίζονται για την αντιμετώπιση, διάγνωση ή θεραπεία, κανενός είδους ασθένειας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται σε φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως ορίζεται στην οδηγία 2004/27/EC, 31 Μαρτίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου σχετικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς τα προϊόντα αυτά ΔΕΝ είναι φαρμακευτικά σκευάσματα.
Τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της κανονικής διατροφής ή φαρμάκων και πρέπει να κρατούνται μακριά από τα παιδιά.
Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων πρέπει να ελέγχεται από κάποιο ειδικευμένο επαγγελματία όπως για παράδειγμα έναν Αθλητίατρο, ειδικευμένο επιστήμονα Φυσικής Αγωγής, ειδικευμένο Διαιτολόγο. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη χρήση αυτών των προϊόντων, να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε κάποιον ειδικό.

Περι πρωτεινης

Γράφει ο Λευτέρης Φυντικάκης:
Ίσως να έχετε ακούσει ότι πρέπει να τρώτε πρωτεΐνη, γνωρίζετε όμως τι είναι στην πραγματικότητα η πρωτεΐνη; Πολλά τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες, αλλά οι καλύτερες πηγές είναι το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Η πρωτεΐνη, συνθέτει, συντηρεί και αντικαθιστά τους φθαρμένους ιστούς του σώματός μας. Οι μύες μας, τα όργανα του σώματός μας, το ίδιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελούνται κυρίως από πρωτείνες.
Το σώμα μας χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη που τρώμε για να δημιουργήσει πολλά εξειδικευμένα πρωτεϊνικά μόρια, τα οποία έχουν και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, το σώμα μας χρησιμοποιεί πρωτεΐνες για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, το τμήμα εκείνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε μέρος του σώματός μας. Άλλες πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του καρδιακού μυ, δηλαδή της καρδιάς μας. Από την άλλη μεριά, είτε τρέχετε, είτε απλά στέκεστε όρθιοι, η πρωτεΐνη επιτελεί σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα το να μετακινεί τα πόδια σας, τους πνεύμονές σας και να σας προστατεύει από ασθένειες.
Όταν τρώμε πρωτεΐνες, τα πεπτικά υγρά στο στομάχι μας και στο έντερο αρχίζουν να εργάζονται. Διασπούν την πρωτεΐνη σε βασικά δομικά συστατικά, τα οποία ονομάζονται αμινοξέα. Τα αμινοξέα αυτά στη συνέχεια μπορούν να ξαναενωθούν και να σχηματίσουν πρωτεΐνες, που πιθανότατα να χρειάζεται το σώμα μας για να διατηρήσει τους μύες, τα οστά, το αίμα και τα όργανα του σώματός μας. Οι πρωτεΐνες δηλαδή είναι σαν μακριές αλυσίδες αποτελούμενες από χάντρες, δηλαδή από αμινοξέα, διαφορετικού όμως σχήματος. Τα αμινοξέα αυτά μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες. Έχει βρεθεί ότι οι πρωτεΐνες αποτελούνται από πάρα πολλά αμινοξέα, όμως τα 22 από αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία.
Από τα 22 αυτά αμινοξέα, το σώμα μας μπορεί να παράγει μόνο του τα 13, ενώ τα υπόλοιπα εννέα δεν μπορεί να τα δημιουργήσει μόνο του και πρέπει να προσλαμβάνονται από τη διατροφή μας και συγκεκριμένα από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Τα εννέα αυτά αμινοξέα ονομάζονται βασικά, επειδή είναι απολύτως βασικό να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή σας.
Πρωτεΐνες από ζωικές πηγές όπως το κρέας και το γάλα ονομάζονται πλήρης, γιατί περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Οι περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης θεωρούνται ατελής, επειδή στερούνται ενός ή περισσοτέρων από τα απαραίτητα αμινοξέα. Για κάποιους που δεν τρώνε κρέας ή και γαλακτοκομικά προϊόντα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποικιλία των διατροφικών τους επιλογών, ώστε συνδυαστικά να προσλαμβάνουν τελικά όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για παράδειγμα, τα φιστίκια δεν δίνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό, ο συνδυασμός όμως φυστικοβούτυρο και ψωμιού προσφέρει όλα τα αμινοξέα. Τα κόκκινα φασόλια από μόνα τους δεν προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ο συνδυασμός τους όμως με ρύζι τα προσφέρει. Δεν χρειάζεται να προσλαμβάνεται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα απαραιτήτως σε κάθε σας γεύμα, αλλά από τον συνδυασμό των γευμάτων σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα πρωτεΐνης χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι μέσω του σωματικού σας βάρους. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε καθημερινά 1gr πρωτεΐνης για κάθε 1kgr σωματικού βάρους. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε και σταθεροποιούνται σχεδόν στην ενήλικη φάση. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 60gr πρωτεΐνης την ημέρα. Για να υπολογίσετε ακόμη καλύτερα τις ελάχιστες ημερήσιες πρωτεϊνικές σας ανάγκες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για κάθε κιλό σωματικού βάρους χρειάζεστε τουλάχιστον 1gr πρωτεΐνης.
Εάν ελέγχεται τις ετικέτες των τροφίμων, θα βρίσκεται εύκολα πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης περιέχονται και πόση ποσότητα πρέπει να πάρετε. Μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή, θεωρητικά είναι αρκετά εύκολο να πάρετε την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης.
Ας δούμε ένα παράδειγμα από μερικές επιλογές που κάλλιστα θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε ένα ημερήσιο διατροφικό πλάνο, ώστε να υπολογίσουμε πόσες πρωτεΐνες θα προσλαμβάναμε:
2 κ.σούπας φυστικοβούτυρο= 7gr πρωτεΐνης
1 ποτήρι γάλα 1,5%= 8gr πρωτεΐνης
2 φέτες τυρί του τοστ= 7gr πρωτεΐνης
2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως= 5gr πρωτεΐνης
2 μερίδες από 180gr στήθος κοτόπουλου= 2x22gr πρωτεΐνης
2 μερίδες από 80gr μπρόκολο= 2x2gr πρωτεΐνης
Σύνολο=75gr πρωτεΐνης. Ικανοποιητική ποσότητα για κάποιον/α που ζυγίζει 75kgr.

Προσθετα Τροφιμων

Πηγή: ΕΦΕΤ
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες. Η προσθήκη μπορεί να έχει κύριο σκοπό:
• τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,
• τη σταθερότητα,
• τη συντήρηση των τροφίμων.

Η προσθήκη π.χ. συντηρητικού εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσε να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια συντήρησης του τροφίμου. Η προσθήκη ενισχυτικού γεύσης, ή χρωστικής βελτιώνει τη γεύση ή την εμφάνιση του τροφίμου αντίστοιχα. Πολλά πρόσθετα τροφίμων υπάρχουν στη φύση (π.χ. η ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, οι ανθοκυανίνες), άλλα ενώ υπάρχουν στη φύση παρασκευάζονται συνθετικά (π.χ. το ασκορβικό οξύ). Τέλος υπάρχουν πρόσθετα που δεν βρίσκονται στη φύση αλλά παρασκευάζονται συνθετικά (π.χ. το συνθετικό γλυκαντικό ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται αντί ζάχαρης).
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία “πρόσθετο τροφίμων” είναι οποιαδήποτε ουσία που είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα, για τεχνολογικούς σκοπούς κατά την κατασκευή, τη μεταποίηση, την παρασκευή, την κατεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση, έχει ως αποτέλεσμα ή αναμένεται λογικά να έχει ως αποτέλεσμα το να αποτελέσουν η ίδια ή τα παράγωγά της συστατικό στοιχείο των τροφίμων αυτών, άμεσα ή έμμεσα.
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση. Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται.

Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται:
• σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους,
• οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
• η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

 

Αντίστοιχα αν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, αναστέλλεται η χρήση τους γενικά ή σε συγκεκριμένα μόνο τρόφιμα. Παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη αναστολή της χρήσης του πρόσθετου Ε 425 Konjac i) κόμμι Konjac και ii) γλυκομανάνη Konjac σε ζελέ ζαχαροπλαστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ζελεδομπουκίτσων. Τα πρόσθετα ομαδοποιούνται σε κατηγορίες σύμφωνα με την κύρια λειτουργία τους. Ωστόσο η κατάταξη ενός πρόσθετου σε συγκεκριμένη κατηγορία δεν αποκλείει τη χρησιμοποίησή του και σε άλλες λειτουργίες. Σε κάθε πρόσθετο αντιστοιχεί ένας τριψήφιος ή τετραψήφιος αριθμός. Πριν από τον αριθμό υπάρχει η ένδειξη Ε που δηλώνει ότι έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρησιμοποιώντας τον κωδικό αριθμό δεν συγχέονται τα πρόσθετα που έχουν περισσότερα από ένα ονόματα, ή παρόμοια ονόματα. Επίσης εξοικονομείται χώρος κατά την επισήμανση του τροφίμου.
Στη συσκευασία όλων των τροφίμων υπάρχει υποχρεωτικά ο κατάλογος των συστατικών του, ο οποίος συνίσταται στην παράθεση όλων των συστατικών του τροφίμου κατά σειρά ελαττούμενης περιεκτικότητας ως προς το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων. Ο καταναλωτής μπορεί επομένως να ελέγξει ποια πρόσθετα περιέχονται σε ένα τρόφιμο, διαβάζοντας την ετικέτα. Στον κατάλογο των συστατικών τα πρόσθετα αναφέρονται υποχρεωτικά με το όνομα της κατηγορίας και το ειδικό τους όνομα ή τον αριθμό Ε.

Όταν υπάρχουν νέα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ενός πρόσθετου θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, η χρήση του μπορεί να καταργηθεί, να ανασταλεί ή να περιοριστεί προσωρινά.
Οι κατηγορίες των πρόσθετων τροφίμων καθώς και η λειτουργία τους είναι οι εξής:

Χρωστικές: προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου που έχει χαθεί κατά την επεξεργασία του.

Συντηρητικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς.

Αντιοξειδωτικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση (όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος).

Φορείς: χρησιμοποιούνται για τη διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ή άλλη φυσική τροποποίηση προσθέτου τροφίμων χωρίς να μεταβάλλουν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του (και χωρίς να ασκούν οι ίδιοι τεχνολογικές επιδράσεις) προκειμένου να διευκολύνουν το χειρισμό, την εφαρμογή ή τη χρήση του.

Γαλακτωματοποιητές: επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μειγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο.

Γαλακτωματοποιητικά άλατα: μετατρέπουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο τυρί σε διασπαρμένη μορφή και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιφέρουν ομοιογενή κατανομή των λιπών και των άλλων συστατικών.

Πυκνωτικά μέσα: αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου.

Πηκτωματογόνοι παράγοντες: προσδίδουν σε ένα τρόφιμο υφή μέσω του σχηματισμού ενός πηκτώματος.

Σταθεροποιητές: επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικό χημικής κατάστασης ενός τροφίμου, δηλαδή επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη μειγνυόμενων ουσιών σε ένα τρόφιμο. Περιλαμβάνουν επίσης ουσίες που σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου.

Ενισχυτικά γεύσης: ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή / και οσμή του τροφίμου.

Οξέα: αυξάνουν την οξύτητα των τροφίμων ή / και τους προσδίδουν όξινη γεύση.

Ρυθμιστές οξύτητας: μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου.

Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες: μειώνουν την τάση μεμονωμένων σωματιδίων του τροφίμου να προσκολλώνται μεταξύ τους.

Τροποποιημένα άμυλα: λαμβάνονται με μία ή περισσότερες χημικές επεξεργασίες βρώσιμων αμύλων, μπορεί να έχουν υποστεί φυσική ή ενζυματική επεξεργασία, και μπορούν να έχουν υποστεί όξινη ή αλκαλική αραίωση ή λεύκανση.

Γλυκαντικά: χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. Η χρήση γλυκαντικών υλών αντί της ζάχαρης είναι δικαιολογημένη για την παραγωγή τροφίμων μειωμένων θερμίδων, τροφίμων που δεν προκαλούν τερηδόνα ή τροφίμων χωρίς προσθήκη ζάχαρης για την παράταση του χρόνου διατήρησης χάρις στην αντικατάσταση της ζάχαρης, καθώς και για την παραγωγή διαιτητικών προϊόντων.

Διογκωτικά αρτοποιΐας: αυξάνουν τον όγκο της ζύμης ή του παναρίσματος ελευθερώνοντας αέριο.

Αντιαφριστικοί παράγοντες: προλαμβάνουν ή περιορίζουν το σχηματισμό αφρού.

Αφριστικοί παράγοντες: επιτρέπουν την ομοιογενή διασπορά αερίου φάσεως σε υγρό ή στερεό τρόφιμο.

Υλικά για γλασάρισμα (συμπεριλαμβανομένων των λιπαντικών μέσων) προσδίδουν στιλπνότητα ή παρέχουν προστατευτική επικάλυψη, τοποθετούμενα στην εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου.

Βελτιωτικό αλεύρων: προστίθενται στο αλεύρι ή στη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά τους.

Σκληρυντικοί παράγοντες: καθιστούν ή διατηρούν τους ιστούς των φρούτων ή των λαχανικών σκληρούς ή τραγανούς, ή αλληλεπιδρούν με τους πηκτωματογόνους παράγοντες για την παρασκευή ή την ενίσχυση πηκτώματος.

Υγροσκοπικά μέσα: αποτρέπουν τη ξήρανση των τροφίμων ή προάγουν τη διάλυση μιας σκόνης σε υδατικό μέσο.

Συμπλοκοποιητές: σχηματίζουν χημικά σύμπλοκα με μεταλλικά ιόντα.

Διογκωτικοί παράγοντες: συμβάλλουν στη διόγκωση τροφίμου χωρίς να συμβάλλουν σημαντικά στη διαθέσιμη ενεργειακή αξία του.

Αέρια συσκευασίας: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία εισάγονται σε περιέκτη πριν, κατά ή μετά την τοποθέτηση τροφίμου στον εν λόγω περιέκτη.

Προωστικοί παράγοντες: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία προκαλούν την αποβολή τροφίμου από περιέκτη.

Συγκεκντρωτικά και ομαδοποιημένα:
Ε100-Ε199=χρωστικές
Ε200-Ε299=συντηρητικά
Ε300-Ε399=αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας
Ε400-Ε499=γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες
Ε500-Ε599=ρυθμιστές οξύτητας, αντισυγκολλητικοί παράγοντες
Ε600-Ε699=βελτιωτικά γεύσης
Ε700-Ε799=αντιβιοτικά
Ε900-Ε999=διάφορα
Ε1000-Ε1399=διάφορα
Ε1400-1499=πηκτικοί παράγοντες
Ε1500-Ε1525=συνθετικές γεύσεις, γευστικοί διαλύτες

Επιτρεπομενα Προσθετα Τροφιμων

Πηγή: ΕΦΕΤ
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες. Η προσθήκη μπορεί να έχει κύριο σκοπό:
• τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,
• τη σταθερότητα,
• τη συντήρηση των τροφίμων.

Η προσθήκη π.χ. συντηρητικού εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσε να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια συντήρησης του τροφίμου. Η προσθήκη ενισχυτικού γεύσης, ή χρωστικής βελτιώνει τη γεύση ή την εμφάνιση του τροφίμου αντίστοιχα. Πολλά πρόσθετα τροφίμων υπάρχουν στη φύση (π.χ. η ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, οι ανθοκυανίνες), άλλα ενώ υπάρχουν στη φύση παρασκευάζονται συνθετικά (π.χ. το ασκορβικό οξύ). Τέλος υπάρχουν πρόσθετα που δεν βρίσκονται στη φύση αλλά παρασκευάζονται συνθετικά (π.χ. το συνθετικό γλυκαντικό ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται αντί ζάχαρης).
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία “πρόσθετο τροφίμων” είναι οποιαδήποτε ουσία που είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα, για τεχνολογικούς σκοπούς κατά την κατασκευή, τη μεταποίηση, την παρασκευή, την κατεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση, έχει ως αποτέλεσμα ή αναμένεται λογικά να έχει ως αποτέλεσμα το να αποτελέσουν η ίδια ή τα παράγωγά της συστατικό στοιχείο των τροφίμων αυτών, άμεσα ή έμμεσα.
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση.

Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται. Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται:
• σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους,
• οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
• η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Η Γλουταμίνη (Glutamine) είναι το αφθονότερο αμινοξύ των πρωτεϊνών στο σώμα μας. Το σώμα μας μπορεί να παράγει αρκετή γλουταμίνη για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες, αλλά οι ανάγκες σε γλουταμίνη κάτω από ιδιαίτερες καταστάσεις, δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Τέτοιες καταστάσεις είναι αυτές που βρισκόμαστε μετά από μία έντονη προπόνηση ή/και μετά από κάποιον τραυματισμό. Η γλουταμίνη αποθηκεύεται στους μύες του σώματος και παράγεται στο μεγαλύτερο βαθμό της, στους πνεύμονες.
Η γλουταμίνη είναι πολύ σημαντική για την απομάκρυνση της περίσσειας αμμωνίας, ενός υποπροϊόντος του σώματος. Βοηθά επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ φαίνεται να είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και για την πέψη.
Ορισμένες καταστάσεις όπως τραυματισμοί, χειρουργικές επεμβάσεις, λοιμώξεις, παρατεταμένη πίεση και στρες, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα γλουταμίνης. Στις περιπτώσεις αυτές η λήψη συμπληρωματικής γλουταμίνης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική λήψη γλουταμίνης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις λοιμώξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με χειρουργικές επεμβάσεις. Η γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει επίσης και μετά από σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αθλητές αντοχής, καθώς στα αθλήματα αυτά μειώνονται τα επίπεδα γλουταμίνης τους σώματος και οι αθλητές είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε λοιμώξεις.
Διατροφικές πηγές γλουταμίνης περιλαμβάνονται στις ζωϊκές και φυτικές μορφές πρωτείνης, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, τα πουλερικά, το γάλα, το γιαούρτι, το ανθότυρο, το τυρί cottage, το ωμό σπανάκι, ο ωμός μαϊντανός και το λάχανο.
Την γλουταμίνη συνήθως την συναντάμε με τη μορφή του ισομερούς (L-), δηλαδή στη μορφή L-glutamine, είτε από μόνη της είτε ως μέρος ενός συμπληρώματος πρωτεΐνης.

Κρεατινη

Γράφει ο Λευτέρης Φυντικάκης:
Η Κρεατίνη (Creatine) είναι ένα φυσικό συστατικό των σκελετικών μυών. Ο λόγος για τον οποίο η κρεατίνη μπορεί να φαίνεται σαν κάτι νέο, είναι μία πλειάδα μελετών από την δεκατία του 1990 και μετά οι οποίες και σχετίζονται με την κρεατίνη. Η κρεατίνη ανακαλύφθηκε από τότε που παγκοσμίου κλάσης αθλητές κατάλαβαν τις δυνατότητες που τους έδινε στην ενίχυση και βελτίωση της απόδοσής τους.
Στην πραγματικότητα όμως η κρεατίνη προσδιορίσθηκε ως αναπόσπαστο τμήμα των σκελετικών μυών μόλις δύο αιώνες πριν, από ένα Γάλλο φιλόσοφο και επιστήμονα όταν και κατάφερε να την απομονώσει. Αυτός της έδωσε και το όνομά της, από την Ελληνική λέξη σάρκα ή κρέας. Λίγα χρόνια αργότερα ένας Γερμανός επιστήμονας διαπίστωσε ότι η κρεατίνη είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της μυϊκής δραστηριότητας.
Οι πλουσιότερες φυσικές πηγές κρεατίνης είναι το κρέας και τα ψάρια. Όταν η διαιτητική πρόσληψη κρεατίνης είναι περιορισμένη, ο οργανισμός μπορεί να παράγει κρεατίνη από τα αμινοξέα που προέρχονται από την πέψη των τροφίμων. Η παραγωγή κρεατίνης λαμβάνει χώρα κυρίως στο συκώτι και τα νεφρά και εν μέρη στο πάγκρεας. Για την παραγωγή κρεατίνης απαραίτητη είναι η χημική αντίδραση τριών αμινοξέων, της αργινίνης, της γλυκίνης και της μεθειονίνης. Από αυτά το κρισιμότερο αμινοξύ είναι η μεθειονίνη, δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν το παράγει εύκολα από τις πρώτες ύλες. Παρά το γεγονός ότι η κρεατίνη βρίσκεται εντός των περισσοτέρων κυττάρων του σώματος , εντούτοις το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής, κοντά στο 95%, βρίσκεται εντός των σκελετικών μυών. Το υπόλοιπο 5% βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους όρχεις. Αυτοί είναι και οι ιστοί με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε ενέργεια. Αμέσως μετά από λήψη κρεατίνης ή μετά από σύνθεσή της, αυτή μεταφέρεται στους μύες, όπου και χρησιμεύει για την αύξηση των επιπέδων μυϊκής ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της διαθεσιμότητας του ATP, του μορίου ενέργειας δηλαδή των κυττάρων.
Για να γίνει όμως φυσιολογικά δραστική η κρεατίνη πρέπει να μετατραπεί ενζυματικώς σε ένα άλλο γνωστό μόριο, με την ονομασία φωσφοκρεατίνη. Η φωσφοκρεατίνη δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα «τροποποιήμενο» μόριο κρεατίνης. Παρατηρούμε μία βελτίωση στην απόδοση των μυών κατά την άσκηση, όταν τα επίπεδα κρεατίνης αυξάνονται κατά περίπου 20%, πράγμα που επιτυγχάνεται με τη συμπληρωματική λήψη κρεατίνης.

Συπληρωματα Πρωτεινων

Γράφει ο Λευτέρης Φυντικάκης:

Υπάρχουν διάφορες μορφές πρωτεΐνης σε μορφή σκόνης, προερχόμενες μάλιστα από διάφορες πηγές ή αλλιώς, πρώτες ύλες. Ο ορός γάλακτος, το γάλα, το αυγό, η σόγια είναι μόνο μερικές από αυτές. Αναλυτικότερα, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος(Whey Protein Isolate), η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος(Whey Protein Concentrate), η υδρολυμένη πρωτείνη ορού γάλακτος (Hydrolyzed Whey Protein), το καζεϊνικό ασβέστιο (Calcium Caseinate), το ασπράδι αυγού (Egg White), το ολόκληρο αυγό (Whole Egg), η καζείνη micellar (Micellar Casein) κ.τ.λ. είναι κάποιες από τις μορφές πρωτεΐνης που μπορεί να συναντήσει κάποιος.
Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey Protein Isolate) αποτελεί το 20% του συνόλου των πρωτεϊνών του γάλακτος. Ο ορός γάλακτος είναι αναγνωρισμένος για το εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων, την υψηλή περιεκτικότητα σε κυστείνη, την ταχεία πέψη και την ενδιαφέρουσα ποικιλία πεπτιδίων.
Οι καζεϊνικές πρωτεΐνες (Calcium Caseinate) αποτελούν το 80% του συνόλου των πρωτεϊνών του γάλακτος. Είναι αναγνωρισμένες για το εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων, την αργή πέψη και την ενδιαφέρουσα ποικιλία πεπτιδίων. Δεδομένου ότι η καζείνη αφομοιώνεται αργά προς την κυκλοφορία του αίματος, μην την χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή μετά από αυτήν. Σε αυτές τις στιγμές χρειάζεστε μία πρωτεΐνη γρήγορης αφομοίωσης.
Η πρωτεΐνη σόγιας (Soy Protein) είναι η πιο αμφιλεγόμενη μορφή όλων των πρωτεϊνών. Υπάρχει σημαντικός αριθμός μελετών που δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να αντενδείκνυται σε πολλές καταστάσεις . Πάντως, λόγο και της γενικότερης σύγχυσης γύρω από τη σόγια, θα πρότεινα την αποφυγή του συγκεκριμένου τύπου πρωτεϊνών.
Τα μίγματα πρωτεϊνών (Protein Blend) είναι προϊόντα που συνδυάζουν διάφορους τύπους πρωτεϊνών όπως ο συμπυκνωμένος ορός γάλακτος, ο απομονωμένος ορός γάλακτος, η πρωτεΐνη αυγού, η καζείνη κ.τ.λ. Με τα μίγματα πρωτεϊνών, λαμβάνουμε ένα πλήρες πρωτεϊνικό φάσμα και παράλληλα τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με πρωτεΐνη για αρκετές ώρες, λόγο της διαφορετικότητας στην απορρόφηση των διαφόρων πρωτεϊνικών πηγών που περιέχουν.
Η καζείνη micellar (Micellar Casein). Ολόκληρο το φάσμα ή αλλιώς η ομάδα των πρωτεϊνών του γάλακτος καλούνται γενικώς ως καζεΐνης και χωρίζονται σε άλφα καζείνες, βήτα καζείνες, γάμμα καζείνες, δέλτα καζείνες και κάπα καζείνες. Η Micellar Casein είναι η μορφή της πρωτεΐνης του γάλακτος, που περιέχει και τις πέντε(5) διαφορετικές καζεΐνης. Η διαφορά της από τις άλλες καζείνες είναι ότι αποτελεί καταρχήν την φυσική μορφή καζεΐνης και ότι χωνεύεται και αφομοιώνεται ευκολότερα από τον οργανισμό.
Ο υδρολυμένος ορός γάλακτος(Hydrolyzed Whey Protein) ή αλλιώς υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή αλλιώς πεπτίδια, είναι μορφή πρωτείνης με ταχεία απορρόφηση, περισσότερο από κάθε άλλη μορφή πρωτεΐνης, δεδομένου ότι το σώμα μας προτιμά τα πεπτίδια σε σχέση με ολόκληρες τις πρωτείνες. Ο υδρολυμένος ορός παράγεται με επεξεργασία σε πολύ χαμηλή φωτιά, μικρή οξύτητα και ήπιες ενζυματικές διεργασίες διήθησης, καθιστώντας τον υψηλού περιεχομένου σε βασικά και διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέα και πιθανώς την πιο αναβολική μορφή πρωτείνης για βραχυπρόθεσμη πρωτεϊνοσύνθεση, όπως για παράδειγμα 15 λεπτά πριν από την προπόνηση, κατά τη διάρκεια αυτής και αμέσως μετά από την προπόνηση.
Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής από πρωτείνες ορού γάλακτος, περιέχουν συμπυκνωμένη μορφή ορού και αναμιγνύονται με ένα μικρό μέρος απομονωμένης μορφής αυτού. Η απομονωμένη μορφή είναι πιο ακριβή από ότι η συμπυκνωμένη, γιατί έχει καλύτερη ποιότητα, είναι πιο καθαρή μορφή πρωτείνης κι έχει και υψηλότερη βιολογική αξία. Η απομονωμένη μορφή περιέχει περισσότερες πρωτείνες και λιγότερο λίπος και λακτόζη, ανά δόση. Οι περισσότερες απομονωμένες πρωτείνες ορού περιέχουν 90-98% πρωτείνη ορού, ενώ οι συμπυκνωμένες μορφές περιέχουν 70-85% πρωτείνη ορού γάλακτος.
Η απομονωμένη πρωτείνη ορού γάλακτος είναι η μορφή πρωτείνης με την υψηλότερη απόδοςη, που διατίθεται σήμερα, προερχόμενη από το γάλα. Εξαιτίας των χημικών της ιδιοτήτων είναι πολύ εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας.

Καταλληλότερος τρόπος χρήσης των διαφόρων μορφών πρωτεϊνών

Πρωτείνη ορού γάλακτος (Whey Protein)
Δεδομένου ότι πρόκειτε για μία πολύ γρήγορα αφομοιώσιμη μορφή πρωτείνης η καλύτερη στιγμή λήψης της είναι εντός έξι ωρών από το πέρας της προπόνησης, πριν από την προπόνηση ή το πρωί.

Καζεϊνικό ασβέστιο (Calcium Caseinate)
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μορφή αφομοιώνεται αργά από τον οργανισμό μας, ο καλύτερος χρόνος κατανάλωσής της είναι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αρκεί αυτή η στιγμή να μην είναι το πρωί και έξι ώρες μετά από την προπόνηση, τότε δηλαδή που το σώμα μας αναζητά μία πηγή άμεσης αφομοίωσης.

Πρωτείνη σόγιας (Soy Protein)

Όπως έχει ήδη αναφερθεί και προηγούμενα, η συγκεκριμένη μορφή πρωτεΐνης δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο ή μοναδικό, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση της και ειδικά σε μεμονωμένη μορφή ή/και σε σκευάσματα με υψηλή συγκέντρωση αυτής.

Μίγματα πρωτεϊνών (Protein Blend)
Με τη χρήση μιγμάτων πρωτεϊνών, δημιουργούμε ένα αναβολικό περιβάλλον από την περιεκτικότητα αυτών σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος και παράλληλα ένα αντι-καταβολικό περιβάλλον από την περιεκτικότητα αυτών σε καζεϊνικό ασβέστιο. Είναι κατάλληλες για χρήση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, εκτός από την περίοδο των έξι ωρών μετά από την προπόνηση.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Hydrolyzed Whey Protein)
Μορφή πρωτείνης ταχείας απορρόφησης κι επομένως κατάλληλη για χρήση πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από την προπόνηση, καθώς μπορεί να μπει στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μορφή πρωτείνης.

Εν κατακλείδι, εάν ψάχνετε για μία πρωτείνη που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τροφοδοτώντας σας με θρεπτικά συστατικά και δημιουργώντας αναβολικό και αντι-καταβολικό περιβάλλον, τότε η κατάλληλη επιλογή είναι τα μίγματα πρωτεΐνης. Εάν πάλι θέλετε μία πρωτεΐνη άμεσης αφομοίωσης, που να σας τροφοδοτεί άμεσα με θρεπτικά συστατικά και να δημιουργεί αναβολικό περιβάλλον και συνθήκες πρωτεϊνοσύνθεσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι επομένως να μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε πριν , κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την προπόνησή σας, τότε η ιδανικότερη μορφή για έσας είναι η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος.